OLED, de lichtbron van de toekomst! OLed in alle vormen en maten OLed als een dynamisch lichtobject

De Oled is een unieke lichtbron. Dit omdat het de eerste lichtbron is waarbij een groot oppervlak licht uitstraalt. Het is een zeer efficiente lichtbron en zal in de komende jaren net zo efficient zijn als de huidige LED's. Daarnaast is het productieproces erg efficient en zijn alle materialen recycelbaar (bijna 100% gemaakt van glas). Dit zorgt ervoor dat Oled zeer duurzaam is.

Oled staat voor organic light emitting diode. Zoals de naam al aangeeft, gaat het om een variant van de traditionele led. Waar leds echter opgebouwd zijn op basis van kristallijn, anorganisch materiaal (vb. Gallium Nitride), maken oleds gebruik van organische macromoleculen op basis van koolwaterstofverbindingen om licht te produceren.

Het verschil tussen oled en led zit niet alleen in het materiaal, maar ook in de manier van verlichten. Waar een led een typische puntlichtbron is, worden oleds gebruikt om het licht te verspreiden over een bepaalde oppervlakte. Concreet worden de organische lichtgevende deeltjes in een flinterdun laagje aangebracht op een plaat uit glas of een ander transparant materiaal en verbonden met een kathode en een anode. De laag licht op wanneer er spanning over de kathode en de anode gelegd wordt. Door de juiste materialen samen te stellen kunnen Oleds licht in een bepaalde kleur genereren. 

Afbeelding

Aanvulling op led

De Oled wordt vaak gezien als de opvolger van de traditionele led, in principe zou je het een aanvulling kunnen noemen. 

Oleds produceren een rustig, diffuus en niet-verblindend licht over een bepaalde oppervlakte, terwijl leds zich perfect lenen voor het creëren van lichtbundels, die je dan kunt richten en verspreiden. Dat oleds een oppervlakte-lichtbron met perfect egale uitlichting zijn, maakt hen uitermate geschikt voor toepassingen als signalisatiearmaturen. Verder lijken ze ook veelbelovend voor toepassingen in algemene verlichting, zoals lichtgevende panelen. 

PERFORMANCE

Oled-technologie is nog volop in ontwikkeling. Qua performance en levensduur kunnen ze nu nog niet aan leds tippen. Zo halen Oleds een lichtopbrengst van 40 lm/W tegenover 120 lm/W voor leds. Voor signalisatiedoeleinden zijn ze wel al bijna even performant als bepaalde ledproducten, omdat ze voor die toepassingen van nature beter geschikt zijn. Net als bij leds wordt verwacht dat de performantce van de Oleds door nieuwe ontwikkelingen nog sterk zal toenemen. 

OLED ROADMAP:

Jaar                                          2013                       2015                       2018                      
Lichtstroom: 60 lm/W >90 lm/W 130 lm/W
Levensduur (L70): 15.000 uur 20.000 uur 40.000 uur
Helderheid: 4.500 cd/m2 5.000 cd/m2 >5.000cd/m2
Lumenstroom: 12.000 lm/m2 15.000 lm/m2 >15.000 lm/m2
Kleurweergave (CRI): >90 >92 >95
Afmetingen: 120x120mm 170x170mm 400x400mm
Huidige en verwachte performance van Oleds (bron: Philips) 

 

Voordelen van Oled:

  • Weinig warmte (max 30 graden)
  • Dun materiaal (makkelijk in te bouwen)
  • Mooi kleurenspectrum
  • Te maken in allerlei vormen en kleuren.
  • Duurzame productiemethode
Afbeelding
 
Oled producten zijn momenteel leverbaar. Neem contact met ons voor de mogelijkheden.