Het laatste nieuws uit de verlichtingswereld.

Beter licht voor werk, zorg en onderwijs LED Maatwerk in de Openbare Bibliotheek Amsterdam Het laatste led nieuws Indirecte led verlichting Indirecte verlichting in de kinderopvang Indirecte verlichting in het onderwijs
« nieuws overzicht

NSVV biedt handreiking middels een retrofit handleiding

28-11-2011

Als beheerder, facilitair manager of eigenaar van een utilitair gebouw wilt u graag kosten besparen op verlichting. Om dit verantwoord te doen moet de gebruiker geen hinder/discomfort ondervinden van de besparingsactie. Daarnaast staat energiebesparing en maatschappelijk verantwoord ondernemen steeds hoger op de agenda. Door recente ontwikkelingen hebben energie gekregen. Met energiezuinige verlichting kunt u soms wel meer dan 50% besparen. Dit kan op verschillende manieren. Een van de mogelijkheden is om nieuwe energiezuinige lampen te plaatsen in bestaande verlichtingsarmaturen: Dit noemen we retrofitoplossingen. Dit kan led of fluorescentieverlichting zijn. Andere mogelijkheden zijn: toepassen van aanwezigheidsdetectie, daglichtregeling etc. Deze brochure gaat echter in op de retrofitoplossingen.

Anders dan veelal wordt aangenomen is het bij nieuwbouw of grootschalige renovatie raadzaam om niet te kiezen voor een retrofitoplossing maar voor een armatuur of module die specifiek voor de toegepaste lamp is ontworpen. Normaal gesproken is bij dit soort armaturen de temperatuurhuishouding goed afgestemd op het gebruik, waardoor de applicatie een optimale lichtopbrengst geeft en een langere levensduur kan behalen.

Bij retrofit is er in principe altijd sprake van een bestaande installatie. Vaak zijn dit installaties waarvan het financieel niet te verantwoorden is om deze volledig te renoveren omdat er bijvoorbeeld te weinig budgettaire ruimte is of de terugverdientijd te lang is. In deze brochure wordt specifiek ingegaan op deze oplossingen en wordt een handreiking gedaan om te komen tot verantwoorde keuzes.

Wat zijn Retrofit Producten?

Retrofit houdt in dat oudere inefficiënte lampen, zonder de armatuur in zijn geheel te vernieuwen, vervangen kunnen worden door een energie-efficiënter ander type. In dit geval door een TL-lamp (fluorescentielamp) of een ledlamp met dezelfde lampvoet en lengtemaat. Voor fluorescentieverlichting geldt dat retrofitoplossingen alleen mogelijk zijn bij oude conventionele voorschakelapparaten. Deze zijn herkenbaar aan de aanwezigheid van een starter in de armatuur

retrofit_verlichting.pdf

comments powered by Disqus