Het laatste nieuws uit de verlichtingswereld.

Beter licht voor werk, zorg en onderwijs LED Maatwerk in de Openbare Bibliotheek Amsterdam Het laatste led nieuws Indirecte led verlichting Indirecte verlichting in de kinderopvang Indirecte verlichting in het onderwijs
« nieuws overzicht

Hoe zit het met oled?

14-11-2013

Veel mensen noemen oled de opvolger van led. De vraag is: hebben zij gelijk? Wij denken van niet. Wel zijn we van mening dat oled over een aantal jaren een interessante aanvulling kan zijn op het aanbod duurzame verlichting. 

 

Oled zal led nooit volledig kunnen vervangen, omdat het twee zeer verschillende soorten lichtbronnen zijn. De led is een typische puntlichtbron, terwijl de oled de allereerste oppervlaktestraler is. Oleds produceren een rustig, diffuus en niet-verblindend licht over een groot oppervlakte. Leds daarentegen lenen zich perfect voor het creëren van lichtbundels, die je kunt richten en verspreiden. Alleen al vanwege deze verschillen kan de oled alleen bij bepaalde toepassingen de led vervangen.

Hoe werken oleds? Organische, lichtgevende deeltjes worden in een flinterdun laagje aangebracht op een plaat van glas of een ander transparant materiaal, en verbonden met een kathode en een anode. De ultradunne laag geeft licht wanneer er spanning over de kathode en de anode gelegd wordt. Door de juiste materialen samen te stellen, kunnen oleds licht in een bepaalde kleur genereren. Afbeelding

Oleds zijn nog volop in ontwikkeling en komen momenteel nog niet in de buurt van een led wat lichtopbrengst en levensduur betreft. De huidige oleds zitten op 60lm/W met een levensduur van 15.000 uur (L70). Men verwacht in 2018 een rendement van 130lm/W en 40.000 branduren te verwezenlijken.

Doordat een oled uit een flinterdun (400ste van een mensenhaar) laagje opgedampt materiaal bestaat en verder uit alleen glas of kunststof, is het een enorm duurzaam product. In tegenstelling tot leds zijn er nauwelijks metalen of andere grondstoffen nodig. Als het rendement in 2018 hoog genoeg is en de product- en ontwikkelingskosten dalen zal de oled een belangrijke rol gaan spelen in de verduurzaming van bijvoorbeeld de kantorenmarkt.

comments powered by Disqus