Het laatste nieuws uit de verlichtingswereld.

Beter licht voor werk, zorg en onderwijs LED Maatwerk in de Openbare Bibliotheek Amsterdam Het laatste led nieuws Indirecte led verlichting Indirecte verlichting in de kinderopvang Indirecte verlichting in het onderwijs
« nieuws overzicht

Led in de spotlights

12-02-2014

De meest gestelde vraag tijdens de vakbeurs Facilitair afgelopen januari was: hoe staat het met led? Een begrijpelijke vraag, want led is de laatste twintig jaar volop in ontwikkeling geweest.

De laatste twaalf jaar heb ik er met mijn neus bovenop gezeten. Op het gebied van functionele verlichting heeft led helaas een valse start gemaakt in de vorm van onder meer Retrofit led tl-buizen. Er zijn de afgelopen jaren veel aanbieders geweest van deze led-buizen die in oude, bestaande armaturen worden geplaatst. Ze deden echter beloftes die ze achteraf niet konden nakomen. Zowel de lichtopbrengst als de kwaliteit van het licht en de levensduur van de lamp lieten zeer te wensen over. Dat kwam het vertrouwen in led niet ten goede.

Alhoewel het voor veel led- en verlichtingsexperts vrij duidelijk is wat de mogelijkheden en onmogelijkheden van led zijn per toepassingsgebied, kan ik mij voorstellen dat het voor de eindgebruikers wel even duurt voordat men weer vertrouwen krijgt in deze digitale technologie. Want dat is led. Het is de volgende stap in de digitaliseringsrevolutie. Na de transistor, telefonie, video, fotografie en muziek is het nu de beurt aan de verlichting.

Als je led vergelijkt met de voorgaande technieken, dan staat ons nog wat te wachten de komende jaren. Tijdens de introductie van digitale fotografie volgde ik de studie fotonica. Er waren fotografen die niets wilden weten van de digitale techniek met al zijn nadelen (zoals een lage resolutie). Maar de early adapters omarmden de techniek direct. En kijk: een kleine vijftien jaar later bestaat een bedrijf als Agfa niet eens meer. Ik denk dan ook dat de afgelopen tien jaar in de verlichtingswereld in schril contrast staan met wat ons de komende tien nog jaar te wachten staat. Ik verheug me erop!

Maarten Loerakker

comments powered by Disqus