Het laatste nieuws uit de verlichtingswereld.

Beter licht voor werk, zorg en onderwijs LED Maatwerk in de Openbare Bibliotheek Amsterdam Het laatste led nieuws Indirecte led verlichting Indirecte verlichting in de kinderopvang Indirecte verlichting in het onderwijs
« nieuws overzicht

Het sprookje over led en fosfor

13-03-2014

Over led bestaan vele misvattingen. Eén van de grootste is dat een witte led fosfor bevat. Dat hierover verwarring bestaat is wel begrijpelijk.

Een witte led bestaat uit een blauwe led met daaroverheen een gele laag poeder, dat ook wel fosforpoeder genoemd wordt. Maar - en daar loopt de redenering spaak - fosforpoeder bevat geen fosfor. Fosforpoeder zorgt ervoor dat een deel van het blauwe licht omgezet wordt in geel licht, waardoor uiteindelijk wit licht ontstaat (fluorescentie). Het heeft niets te maken met het scheikundig element fosfor met atoomnummer 15, dat inderdaad een waarschuwing of wat waard is. Fosfor kan in allerlei samenstellingen en in vele toepassingen gebruikt worden, van natriumlampen tot rookbommen en van lucifers tot tandpasta. In het verleden is fosfor zelfs gebruikt om mensen mee te vermoorden. Zuivere fosfor is zo brandbaar dat het al ontbrandt als het in contact komt met lucht.

Het misverstand dat het element fosfor in leds gebruikt wordt is inmiddels zo wijdverbreid dat in sommige bestekteksten zelfs is opgenomen dat leds zo min mogelijk fosfor moeten bevatten. Ook wordt het fosforargument vaak gebruikt om helemaal geen leds toe te passen; het produceren van fosfor zou een zware belasting zijn voor het milieu, net als de afvoer van de led-armaturen aan het einde van hun levensduur. Goed bedacht, maar dus ver bezijden de waarheid. Het fosforpoeder dat gebruikt wordt in leds kun je opeten, opsnuiven of door je thee gooien zonder dat dit schadelijke gevolgen heeft. Fosforpoeder is zowel in de vrije natuur beschikbaar als in synthetische vorm te verkrijgen.

Wellicht dat dit een nieuw licht werpt op de fosforhoax.

 

comments powered by Disqus